Buitenlandse rekeningen moeten worden gemeld aan het Centraal Aanspreekpunt

             
1.   Wie moet melden aan het Centraal Aanspreekpunt en wat?



Was U of Uw kind (ten laste) in 2011, 2012, 2013 en/of 2014 titularis van een rekening in het buitenland, dan moet U dit  melden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP).

Bent U medehouder van de rekening samen met Uw echtgenoot of Uw wettelijk samenwonende partner dan moet U dit beiden afzonderlijk melden aan het CAP.

Het betreft iedere rekening (zichtrekening, spaarrekening, effectenrekening, termijnrekening,…) die bij een bank-, wissel-, krediet- of spaarinstelling in het buitenland werd gehouden in de periode van 2011, 2012, 2013 en /of 2014, ook al werd de rekening inmiddels afgesloten.


Rekeningen die moeten worden gemeld zijn bijvoorbeeld:


·   Rekening geopend in 2009 en afgesloten in 2011.


·   Rekening geopend in 2012 en afgesloten in 2012.
·   Rekening geopend in 2013 en nog steeds actief.

Buitenlandse rekeningen die in 2015 worden geopend, moeten pas in 2016 worden gemeld (zie hierna punt 3).

Een niet inwoner die in België slechts een aangifte ‘niet inwoners’ indient, heeft geen meldingsplicht.  

De meldingsplicht voor “buitenlandse rekeningen” rust dus niet op de bank, maar wel op de belastingplichtige zelf.

Voor “binnenlandse rekeningen” rust deze verplichting wel op de Belgische bankinstelling. Inderdaad, iedere Belgische bank-, wissel-, krediet- of spaarinstelling moet aan het CAP de identiteit van hun cliënten en de nummers van hun rekeningen en contracten melden. Deze informatie wordt door de banken reeds uitgewisseld.


2.   Wat is het Centraal Aanspreekpunt en wie heeft toegang tot de databank?

Het CAP is een geïnformatiseerde databank die door de Nationale Bank van België wordt beheerd.
Zij werd opgericht door de wet van 14 april 2011.

Iedere Belgische bank-, wissel-, krediet- of spaarinstelling moet aan het CAP de identiteit van hun cliënten en de nummers van hun rekeningen en contracten melden.

Pas bij koninklijk besluit van 3 april 2015 werden de modaliteiten van de meldingsplicht voor buitenlandse rekeningen geregeld en kan deze meldingsplicht dus in de praktijk van start gaan. 

De toegang tot de gegevens van het CAP is beperkt :

- Onderzoekfase : Enkel wanneer er aanwijzingen van fraude zijn of wanneer een fiscaal onderzoek tot een eventuele taxatie op basis van tekenen en indiciën leidt, dan kunnen bepaalde (fiscale) ambtenaren toegang krijgen tot de gegevens van het CAP mits naleving van een strikte procedure;

- Bezwaarfase : Met het oog op het onderzoek van de grieven van een bezwaarschrift, kan de bevoegde ambtenaar alle nuttige bankgegevens opvragen;

- Invorderingsfase : Ook bepaalde fiscale ambtenaren die belast zijn met de invordering van belastingen kunnen de gegevens onder strikte voorwaarden en enkel en alleen met het oog op de inning
van belastingen opvragen.


3.   Wanneer moet ik ten laatste melden aan het Centraal Aanspreekpunt?

Rekeningen die op enig ogenblik hebben bestaan in 2014 moeten ten laatste gelijktijdig met het indienen van de aangifte in de personenbelasting - waarin het bestaan van de rekening wordt aangegeven onder code 1075-89 – aan het CAP worden gemeld.

Wie een papieren aangifte indient, heeft voor de aangifte in de personenbelasting tijd tot 30 juni 2015. Via tax-on-web kan dit tot 15 juli 2015. Doet u beroep op een boekhouder dan moet de aangifte uiterlijk op 29 oktober 2015 worden ingediend.

Voor rekeningen die werden afgesloten vóór 1 januari 2014 en die op enig ogenblik hebben bestaan in 2011, 2012 en 2013 en waarvan het bestaan door de belastingplichtige is aangegeven in de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaren 2012, 2013 en/of 2014, zal U binnen enkele weken een uitnodiging van de FOD Financiën ontvangen. U beschikt dan over twee maanden, te rekenen vanaf de derde dag na de uitnodiging, om de rekening(en) te melden aan het CAP.

Hetzelfde geldt voor de rekeningen waarvan Uw kind houder of medehouder was en er voor 1 januari 2014 een decumul tussen de inkomsten van ouder en kind heeft plaatsgevonden. U hoeft de uitnodiging evenwel niet af te wachten en kan de melding ook al elektronisch of via het daartoe bestemd formulier doen (zie hierna punt 4).

Rekeningen die pas in 2015 werden geopend, moeten ten laatste gelijktijdig met de indiening van de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaar 2016 worden gemeld. Deze rekeningen kunnen ook nu reeds elektronisch of via het daartoe bestemd formulier worden gemeld.


4.   Hoe kan ik melden aan het Centraal Aanspreekpunt?

De melding kan op twee manieren gebeuren:

1.     De verzending per post van een daartoe bestemd formulier naar het volgende adres: Nationale Bank van België, Centraal Aanspreekpunt, De Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. De verzending van het formulier per fax of per e-mail wordt niet aanvaard.

Het formulier kan U vinden op de website van de Nationale Bank van België via de volgende link: https://www.nbb.be/nl/kredietcentrales/centraal-aanspreekpunt/buitenlandse-rekeningen/praktische-modaliteiten-voor-de


Het formulier moet dan worden verzonden samen met een kopie van Uw identiteitskaart (recto-verso).


2.     Elektronisch vanaf 26 mei 2015 via de website van de Nationale Bank (zie bovenstaande link)  


De melding kan ook worden gedaan door een door U gevolmachtigde persoon.


5.   Wat als ik mijn buitenlandse rekening(en) niet meld?

De belastingplichtige die niet voldoet aan de meldingsplicht voor buitenlandse rekeningen, begaat een overtreding van de bepalingen van het Wetboek Inkomstenbelastingen. Deze overtreding kan worden bestraft met een administratieve geldboete van 50 tot 1.250 EUR. 

Heeft de belastingplichtige evenmin het bestaan van de buitenlandse rekening opgegeven in de aangifte in de personenbelasting en evenmin de buitenlandse inkomsten,dan kan de administratie een rechtzetting van de aanslag doen bij toepassing van de driejarige gewone aanslagtermijn.

Gebeurde dit alles in het kader van fiscale fraude, dan kan de administratie zelfs tot zeven jaar teruggaan. 

In het slechtste geval kan fiscale fraude leiden tot een strafrechtelijke veroordeling. Er kan dan wel maar één strafrechtelijke sanctie worden opgelegd voor alle overtredingen die met eenzelfde opzet, met name die fraude, werden begaan.

AUTEURSJoke Vanden branden en Toon Sas